Náš les a z jakého dřeva vyrábíme

3 minutky čtení.

Tímto článkem vám chceme přiblížit způsob jak pracujeme a hlavně odkud přesně bereme materiál. Stolky vyrábíme ručně. Dřevo máme tak několikrát až několik desítekrát v ruce. Stromy, ze kterých máme v nabídce vyrobené některé stolky, sázeli přímo naši prarodiče a starali se o ně v průběhu růstu naši rodiče.

 

V blízkosti Kolína ve středočeském kraji máme zhruba 70 hektarový rodinný les, o který se staráme a sázíme tak další stromky, ze kterých budou mít snad užitek naši potomci. Půda je tu písčitá, relativně suchá a mělká. V takovém prostředí se daří hlavně borovicím. Mají hluboký kůlovitý kořen, takže si vodu dokáží vytáhnout z velké hloubky, navíc jsou díky velkému kořenu stabilní, například oproti smrku, který zde neroste. Z listnáčů tu roste hlavně břízka, jeden z nejvíce přizpůsobivých stromů, dále třeba dub, buk a další.

 

Snímek obrazovky 2020-07-22 v 12.17.04

 

Vlivem rychlých změn klimatu a prostředí se lesu moc nedaří. Kůrovcová kalamita nás sice nezasáhla tak jako některé jiné lesy v ČR, ale sucho se projevilo. Nové stromky mají problém se chytit. A tak aby například vyrostlo 10 stromů, musíme jich zasadit 150, protože 140 jich bohužel uhyne. Buďto vlivem sucha nebo vlivem růstové konkurence, slabší stromky v průběhu života přirozeně odpadávají a dávají tak prostor silnějším.

 

 

 

Právě odsud bereme mnoho "kuláků" na výrobu stolků. Nejvíce materiálu zde máme právě ze starých borovic s průměrem okolo 40 cm

 

IMG_3919-2

 

Pokácení stromu vždy předem konzultujeme s lesním hospodářem, který nám pomáhá. Když je strom pokácen, odvětví se, nařeže a pak odveze k nám do stodoly, kde odpočívá minimálně jeden rok, aby se řádně a přirozeně vysušil. 

 

V nabídce toho chceme ale mít více a tak příležitostně odebíráme od dalších majitelů lesů v České republice. Aktuálně máme třeba nádherné desky z obrovských a zdravých ořechů atd..

 

Pokud od nás tak máte nějaký stolek nebo o nějakém kousku přemýšlíte, můžete si tak být jisti, že je opravdu lokální a nese v sobě spoustu práce a historie naší země. Necestoval lodí přes půlku světa sem a tam, přes 2821 obchodních článků, neprošel celními řízeními, překladišti a distribučními sklady. Strom, ze kterého je vyroben, rostl v českém lese. Sušil se ve stodole a opracovali jsme ho v dílně.

 

Snímek obrazovky 2020-01-07 v 16.51.24

Treesome vysazuje stromky

Treesome vysádza stromčeky

Chci zasadit strom
Při další brigádě pro něj najdeme místečko u Kolína.
Chcem zasadiť strom
Pri ďaľšej brigáde pre neho nájdeme miestečko pri Kolíne.
V rámci eshopu jezdíme pravidelně brigádničit do přírody. A vymysleli jsme, že byste nám mohli pomoct příspěvkem 59 Kč na nové sazeničky. O tom, co se s vaším příspěvkem bude dít, vás budeme informovat emailem. V rámci eshopu jazdíme pravidelne brigádničiť do prírody. A vymysleli sme, že by ste nám mohli pomôcť príspevkom €2,51 na nové sadeničky. O tom, čo sa s vašim príspevkom bude diať, vás budeme informovať emailom.