Praskavost dřeva, kdy je dřevo suché a vhodné k výrobě stolu?

2 minutky čtení.

Zase spoustu otázek, což je paráda, palte nám dotazy, jak chcete. Všechny zodpovíme a když jich je víc, napíšem rovnou článek. Takže. Co dneska? Zodpovíme všechny otázky typu. Kdy je dřevo suché? Je třeba dřevo nalakovat? Kdy je možné dřevo lakovat? Jak je to s praskáním suchého dřeva? 

Odpovím rovnou příběhem, který se odehrává u každého našeho vyrobeného stolku. Nejdřív se strom pokácí, pokud je to živý strom, což obvykle je, tak je v něm vlhkost. Čím je pak dřevo sušší, tím je menší pravděpodobnost, že se s ním budou dít nějaké nepravosti. Pokud budete pracovat s vlhkým dřevem a něco z něj vyrábět, je možné, že vám časem popraská. 

Aby nepopraskalo, je nutné ho usušit, existuje mnoho moderních technologických způsobů, jak na to. Všechny mají za cíl proces schnutí urychlit. Vy ale zřejmě žádnou takovou technologii po ruce nemáte, tak nezbývá než čekat. Stejně je to ten nejjistější a naprosto přirozený způsob. Sušte nejlépe ve větrané stodole nebo prostoru, který se jí co nejvíce podobá. Třeba v lodžii nebo na terase pod střechou. Pokud máte špalky, tak je mezi sebou podložte například takto:

 

7225C884-664F-4F59-8EA1-EC3D879A1929

 

A pak nezbývá, než čekat. Často to takto také děláme. Jak dlouho záleží na tom jaké máte dřevo a jak moc je vlhké. Vlhkost se od oka moc nepozná, ale když se dřeva dotknete rukama, obyčejně to poznáte. Také to poznáte tak, že je dřevo neobvykle těžké. A nebo stačí pořídit speciální měřák na vlhkost. Další možností je také dát špalky na dva měsíce do speciální sušárny. Vhlkost dřeva by se měla pohybovat okolo 8-12%. Při procesu schnutí může postupně docházet k prasklinám. Tahle fotka je z našich ořechů, které jsme nechali vždy trochu naprasknout a potom prasklinky zabezpečili sponou, aby se již dále nerozklížily a dál čekali.

 

Snímek obrazovky 2020-07-22 v 12.37.05

 

Až je dřevo suché, tzn. relativně lehké na váze a nejevící žádných známek vlhkosti po doteku, tak ho lze dále zpracovávat. Tedy například několikrát přebrousit, vyrovnat do vodováhy nebo lakovat. Ale o tom už si řekneme třeba někdy příště:).

Mějte se. Luboš z Treesome.

IMG_4012

 

 

 

Treesome vysazuje stromky

Treesome vysádza stromčeky

Chci zasadit strom
Při další brigádě pro něj najdeme místečko u Kolína.
Chcem zasadiť strom
Pri ďaľšej brigáde pre neho nájdeme miestečko pri Kolíne.
V rámci eshopu jezdíme pravidelně brigádničit do přírody. A vymysleli jsme, že byste nám mohli pomoct příspěvkem 59 Kč na nové sazeničky. O tom, co se s vaším příspěvkem bude dít, vás budeme informovat emailem. V rámci eshopu jazdíme pravidelne brigádničiť do prírody. A vymysleli sme, že by ste nám mohli pomôcť príspevkom €2,51 na nové sadeničky. O tom, čo sa s vašim príspevkom bude diať, vás budeme informovať emailom.