Ošetření masivního dřeva

Lakování, moření, použití vosku nebo oleje? Jaké ošetření se na dřevo běžně používá a jaké jsou vlastnosti jednotlivých typů? A proč se vůbec musí dřevo ošetřovat? 

 

Jelikož chceme zachovat dřevěnému nábytku celoživotní krásu, je potřeba aby byl ošetřený speciálními prostředky, které jsou k tomu vhodné.

Každé dřevo, které se opracuje, musí vždy procházet celou řadou ošetření, aby bylo dřevo zdravé, odolné, vydrželo různé vlivy okolního prostředí a v neposlední řadě, aby se zvýraznila jemnost a barva samotného dřeva. 

Existuje celá řada přípravků, které můžete na dřevo použít a níže vám představíme 5 základních typů ošetření, které sami používáme pro naše konferenční stolky a stoly. 

 

1) Lakování

Bezbarvý lak, jistě každý z vás tuší, o čem mluvíme. Lak je odolný, dřevo uzavírá a na dřevu tak vytvoří malou ochrannou vrstvu a dřevu dodá hezký lesk. Nejběžněji se používá akrylátový lak na dřevo, je šetrnější k životnímu prostředí, protože se nepoužívá s ředidlem, ale s vodou. Snadno se s ním pracuje a celkem rychle schne. Akrylátový lak navíc není cítit zápachem jako je běžné u syntetických laků. Lak se na stolky nanáší pomocí štětce nebo pomocí speciálních rozprašovačů. Doporučené jsou vždy 2 až 3 vrstvy. 

Údržba lakovaného nábytku také není složitá. Lakovaný stůl jednoduše otřete vlhkým hadříkem a je hotovo. 

Pro naše jídelní stoly používám otěruvzdorná lak LV CC250. Je vhodný na povrchovou úpravu dřeva i epoxidu a zvýší otěruvzdornost (odolnost proti poškrábání) o 30%. Zároveň je certifikovaný pro styk s potravinami i vodou.

 

  

2) Moření

Když se řekne moření dřeva, znamená to napuštění dřeva speciálním roztokem. Dřevo pomocí moření změní svou barvu a lehce ztmavne, často je jeho barva do žluta. Zároveň ale pěkně vynikne jeho kresba a struktura. Mořidlo se do dřeva vsákne a zaniknou tak i případné nedostatky. Díky zvýraznění může i obyčejnou dřevinu proměnit v takové "exotické" dřevo. Vrstvy nátěru se provádí dle potřeby, čím více vrstev, tím je dřevo tmavší. Výsledné moření je dobré ještě doplnit o finální nátěr pomocí laku nebo oleje.

 

 

3) Včelí vosk

Včelí vosk funguje v podstatě trochu jako lak. Do dřeva se nevsakuje, ale vytvoří na povrchu měkkou vrstvu, která částečně dřevo chrání, a to i proti vlhkosti. Voskované dřevo vypadá velmi přirozeně, trochu se leskne a zanechává příjemnou medovou vůni. Vosk jemně dřevo zesvětlí v přírodní barevný odstín a časem dodá dřevu lehký medově zlatý nádech.

Včelí vosk ale neodolá vyšším teplotám a není také 100% voděodolný. Pokud vylijete na dřevo ošetřené včelím voskem velké množství tekutin a následně to setřete, dost pravděpodobně setřete i velkou část vosku. Dřevo je pak vhodné setřít a opětovně vosk nanést. Pokud by na dřevu zůstaly skvrny, např. po vylitém čaji, je dobré místo lehce obrousit brusným papírem s drsností 240 – 320 a následně opět nanést vosk. Včelí vosk se nedoporučuje na namáhané povrchy, zde je lepší variantou použít olej nebo lak. 

Vosky se prodávají jak v pastovité formě, tak tekuté a zároveň se můžete setkat s různými odstíny.   

 

 

 

4) Olej

Olej na dřevo se při aplikaci vpije do dřeva a chrání ho proti nepříznivým vlivům a odpuzuje vodu. Ve dřevu se uzavřou póry a olej zanechá přirozenou kresbu dřeva, kterou zvýrazní a povrch je krásně hebký, jemný a matný.  

Pokud dřevo ošetřené olejem znečistíte (např. vylitím tekutin), je to potřeba ihned odstranit, rychlým setřením. Olej odpuzuje vodu, ale má jen omezenou ochrannou funkci. Je vhodné pravidelně nábytek ošetřovat, zhruba jednou až dvakrát ročně. Běžně je vhodné nábytek otírat suchým nebo lehce vlhkým látkovým hadříkem. K čištění nikdy nepoužívejte chemikálie!

Pokud by se vám stalo, že na stolku zůstane nějaký flek od potravin nebo tekutin, je vhodné postižené místo jemně přebrousit brusným papírem o hrubosti 320 a následně opět ošetřit olejem. Olej lze nanášet na dřevo pomocí houbičky, hadříku nebo i ručně.

Na naše stoly a stolky používáme většinou speciální olej Walrus nebo Osmo.

Walrus oil je čistě na přírodní bázi a je zdravotně nezávadné a vhodný především pro ošetření jídelních stolů, prkének a konferenčních stolků. Olej je bez toxinů a syntetických látek a obsahuje vitamín E. Je určen jak pro nové výrobky, tak pro ošetření stávajících. Povrch desky zanechá hebkým, zvýrazní barvu dřeva a je spíše matný. Výhodou samozřejmě je, že odpuzuje vodu a částice jídla.

Odies oil je univerzální olej nejen pro dřevěné materiály. Tento olej leští, chrání, obnovuje a revitalizuje různé povrchy, od dřeva přes kov, kůži, plast podlahu, žulu mramor nebo oživí i staré povrchy. Výhodou samozřejmě je, že neobsahuje žádná rozpouštědla a je zdravotně nezávadný a vhodný i pro styk s potravinami. Olej je vhodný i pro exteriér.

Milesi oil je prvotřídní italský tvrdovoskový olej, který je vhodný zejména na jídelní stoly a stolky. Olej odpuzuje vodu a chrání dřevo proti poškábání. Povrch dřeva zanechává hezky matný a příjemný na dotek. 

 

 

 

 

5) Epoxid

Epoxid neboli pryskyřice patří mezi reaktoplasty. V posledních letech patří epoxidová úprava mezi velké oblíbence u dřevěného nábytku a to především u konferenčních a jídelních stolů z masivního dřeva, ale také u krájecích či ozdobných prkének.  

Epoxid se vylévá na dřevo nebo vyplňuje různé mezery a spáry ve dřevě. Vždy se musí vylévat v nádobách a celý proces není vůbec jednoduchý. Epoxid pak musí i několik dnů tvrdnout, než lze dále opracovat. Musí se několikrát brousit, leštit a na závěr se doporučuje celý výrobek ošetřit ještě olejem. 

Existuje celá řada epoxidů, většinou se setkáte s čirou bezbarvou pryskyřicí, metalickou epoxidovou pryskyřicí, barevnou průhlednou pryskyřicí nebo barevnou neprůhlednou pryskyřicí. Mít tak dřevo zbarvené do modré, černé nebo červené barvy není problém. Hravosti se tak meze nekladou.

 

 

 

Treesome vysazuje stromky

Treesome vysádza stromčeky

Chci zasadit strom
Při další brigádě pro něj najdeme místečko u Kolína.
Chcem zasadiť strom
Pri ďaľšej brigáde pre neho nájdeme miestečko pri Kolíne.
V rámci eshopu jezdíme pravidelně brigádničit do přírody. A vymysleli jsme, že byste nám mohli pomoct příspěvkem 59 Kč na nové sazeničky. O tom, co se s vaším příspěvkem bude dít, vás budeme informovat emailem. V rámci eshopu jazdíme pravidelne brigádničiť do prírody. A vymysleli sme, že by ste nám mohli pomôcť príspevkom €2,51 na nové sadeničky. O tom, čo sa s vašim príspevkom bude diať, vás budeme informovať emailom.