Z našeho lesa k vám do obýváku

Konferenční stolek. Pro hodně lidí je to jen obyčejná věc v domácnosti, deska s nohama na kterou si odloží věci. 
 
Jenže není deska jako deska. Taková deska, která je ručně opracovávaná z masivního dřeva má úplně jinou hodnotu než dřevotříska vyrobená stroji společně s dalšími tisíci kusy. Stolek z masivu (kulatina) je vždy originál. Stejně tak jako nikde na světě nenajdete člověka se stejnými otisky prstů, tak ani u masivního ručně opracovaného nábytku nenajdete stejný kus. Kulatina navíc prošla náročným výrobním procesem, který si málokdo uvědomuje. Leckdo si může říct "kus uřízlýho stromu na kovových nohách, nic náročnýho přece". Jenže...
 
Ta kulatina musela z malého semínka někde vyrůst v podobě stromu. A ten strom od samého počátku desítky let odolával všem nástrahám, ať už povětrnostním podmínkám, tak různým škůdcům. Musel se udržet zdravý. Navíc musel narůst do velkých rozměrů. Můžete se být tak jisti, že stolky jsou vyrobeny vždy z těch nejlepších a nejsilnějších kusů. No a někdo se o něj i celý les musel starat, třeba my:). 
 
 
Foto z pravidelné brigády v našem lese u Kolína a okolí.
 
  
V době své mýtní zralosti byl pokácen, odvětven, nařezán a odvezen do naší stodoly, kde odpočíval minimálně jeden rok, aby se řádně a přirozeně vysušil. Dřevo se průběžně kontroluje a když dosáhne určité procentuální suchosti, tak jej lze dále opracovávat. Již se tím zaručuje to, aby dřevo minimálně pracovalo a nestane se tak, že náhodou úplně praskne. Dřevo lze dát také do speciální sušárny, kde se celý proces urychlí. 
 
 
Selektivní kácení stromu a jeho individuální doprava.
 
   
A když bylo dřevo řádně vysušeno, přišlo na řadu opracování. Opracování dřeva je fakt velká zodpovědnost, protože když se něco nepovede, vteřinové lepidlo ani lepenka zde opravdu už nepomůže. A co praskání dřeva? Dřevo během sušení neustále pracuje a občas vznikne taková prasklina, u které je lepší ji spojit, aby se už více nezvětšovala. My praskliny máme rádi, je to přirozenost dřeva. Ty velké ale radši občas spojíme menším špalíkem.
 
 
Stolek na 70 cm hairpin nohách se záplatovanou prasklinou.
  
Při opracování muselo být dřevo několikrát řezáno do požadovaného rovného tvaru, několikrát bylo broušeno bruskou i ručně, lakovalo se, schlo, zase se lakovalo a tak dále, dokud není kulatina dokonalá. Nyní na stolky používáme i speciální oleje na dřevo nebo včelí vosk či provádíme úpravu pomocí moření.
 
 
   
Když je kulatina hotová, tak se už jen připevní nohy a hurá, stolek může putovat do obýváku k novému majiteli.
  
 
Je to stolek s velkým příběhem, stolek ze stromu, který vyrůstal desítky let, stolek do kterého bylo vloženo mnoho úsilí a lásky k přírodě i dřevu samotnému. 
 
V dnešní době žijeme převážně ve městech a né vždy má každý možnost trávit hodiny v lese, a tak mít v bytě alespoň kousek přírody, je prostě skvělej pocit. Pro nás je to kus nábytku, který nejen obohatí byt, ale dělá radost každý den.
 
A co vy? Máte už doma svůj vysněný kousek přírody?
   
 

Treesome vysazuje stromky

Treesome vysádza stromčeky

Chci zasadit strom
Při další brigádě pro něj najdeme místečko u Kolína.
Chcem zasadiť strom
Pri ďaľšej brigáde pre neho nájdeme miestečko pri Kolíne.
V rámci eshopu jezdíme pravidelně brigádničit do přírody. A vymysleli jsme, že byste nám mohli pomoct příspěvkem 59 Kč na nové sazeničky. O tom, co se s vaším příspěvkem bude dít, vás budeme informovat emailem. V rámci eshopu jazdíme pravidelne brigádničiť do prírody. A vymysleli sme, že by ste nám mohli pomôcť príspevkom €2,51 na nové sadeničky. O tom, čo sa s vašim príspevkom bude diať, vás budeme informovať emailom.