Slovník mladého truhláře

Truhlářství je staré řemeslo, které se vyznačuje precizností, zručností a kreativitou. Truhlářské práce jsou často základem mnoha projektů a výrobků, od nábytku po stavby. Pokud chcete trochu porozumět světu truhlářství, čtěte dále. Představíme vám základní slovní zásobu a pojmy, které jsou v této oblasti běžné. 

 

Drásání

Drásání je způsob povrchové úpravy dřeva, který mu dodá patinu a mírně zvrásněný povrch. Provádí se tak, že se měkčí části kresby se vybrousí a tím dojde ke zvýraznění tvrdých let. Této technice se říká také strukturování nebo kartáčování dřeva. Většinou se jedná o designový prvek.

Drásání

 

Frézování

Frézování je obrábění rovinných a tvarových ploch dřeva rotačním nástrojem zvaným fréza. Frézováním je možné vyrobit okrasné hrany a drážky, při konstrukci nábytku z masivu také čepy a dlaby. Frézky si u nás můžete dokonce koupit - v kategorii Stroje a Dílna

Frézování

 

Jekl

Jekl je jednoduše kovový profil. Mohou být z oceli, železa či hliníku a mít uzavřený nebo otevřený profil. U nábytku se nejčastěji setkáme s uzavřenými profily čtvercového nebo obdélníkového tvaru. Pro naše železné podnože používáme nejčastěji profily 8x4 cm nebo 8x2 cm.

 

Lakování

Lakování je povrchová úprava dřeva, která vytvoří na jeho povrchu odolnou a silnou vrstvu. Transparentní laky jsou vhodné třeba v případě, že chceme zachovat přirozený vzhled dřeva, ale současně ho ochránit před venkovními podmínkami. 

Lakování

 

Laminát

Laminát je kompozitní materiál tvořený několika vrstvami spojenými pryskyřicí, případně jiným pojivem. Některé lamináty mohou být pouze z jednoho materiálů, některé mohou vrstvit materiály různé.  

Laminát

 

Lamino

Lamino je cenově dostupné a patří k nejpoužívanějším materiálům ve výrobě nábytku. Jedná se o dřevotřískovou desku polepenou laminovacím papírem zalitým melaminovou pryskyřicí. Lamino desky se vyrábí v různých tloušťkách a designech a používají se například k výrobě skříní či nábytkových stěn.  

Lamino

 

Masiv

Masiv neboli masivní dřevo je 100% přírodní materiál. Nábytek vyrobený z masivního dřeva má skvělé vlastnosti a dlouhou životnost. Narozdíl od lamina a jiných materiálů není masivní dřevo tak cenově dostupné a proto se často nahrazuje například laminem.

Newsletter Treesome.

 

Moření

Moření je jedna z nejčastějších povrchových úprav dřeva. Používají se k němu roztoky zvané mořidla, které dřevo nasaje ho hloubky. Na rozdíl od klasické barvy si mořené dřevo zachovává svůj přirozený vzhled. Mořidla dřevo také chrání proti plísním, vlhkosti nebo dřevokaznému hmyzu.

Moření

 

Olejování

Olejování je povrchová úprava dřeva, která zachová jeho povrchovou strukturu a přírodní charakter. Existují tónované oleje pro různé druhy dřeva, ale stejně tak je možné vydat se zcela přírodní cestou a dřevo ošetřit třeba lněným olejem.

1645_osmo-top-olej-high-solid-3068-natural-matny-na-masivni-drevo-500-ml.png

 

Palubka

Palubka je deska z masivního dřeva. Vyrábí se v mnoha různých profilech, tloušťkách a délkách. Používají se na podlahy, obklady stěn, stropů a podobně. Lze je využít v interiéru i v exteriéru. 

Palubka

 

Průchodka

Stolní či nábytková průchodka je elegantní řešení, jak přivést kabely tam, kde je potřeba a zamezit jejich nevzhlednému povalování okolo nábytku. Nejčastěji se vsazuje do desek stolů nebo kuchyňských linek. 

92163_pruchodka-kabelu-60-cerna.png

 

Suk

Suk je ve dřevařském průmyslu jedna z nejčastějších vad dřevin. Jedná se o přirozený jev vznikající v místě, kde větev zarůstá do kmene stromu. Suky porušují stejnoměrnost stavby dřeva, tím mění jeho mechanické vlastnosti a ovlivňují také možnost jeho dalšího využití. Často jsou vnímané jako estetická vada, ale my v Treesome to vidíme jinak. Suky dodávají dřevu krásný charakter a dělají z každého kusu nábytku jedinečný originál.

Suk

  

Voskování

Voskování je další z povrchových úprav dřeva, která zachovává jeho přirozený vzhled a charakter. Vosk se do dřeva nevsakuje, ale vytváří měkký film na jeho povrchu. Skvěle chrání například před vodou, ale neodolá vyšším teplotám.

Včelí vosk

 

Za tým Treesome, zdraví Klára

Treesome vysazuje stromky

Treesome vysádza stromčeky

Chci zasadit strom
Při další brigádě pro něj najdeme místečko u Kolína.
Chcem zasadiť strom
Pri ďaľšej brigáde pre neho nájdeme miestečko pri Kolíne.
V rámci eshopu jezdíme pravidelně brigádničit do přírody. A vymysleli jsme, že byste nám mohli pomoct příspěvkem 59 Kč na nové sazeničky. O tom, co se s vaším příspěvkem bude dít, vás budeme informovat emailem. V rámci eshopu jazdíme pravidelne brigádničiť do prírody. A vymysleli sme, že by ste nám mohli pomôcť príspevkom €2,51 na nové sadeničky. O tom, čo sa s vašim príspevkom bude diať, vás budeme informovať emailom.