Ztráta biodiverzity a co můžu udělat pro její obnovu

Biodiverzita je rozmanitost života na Zemi. Zahrnuje rozličnost druhů, genetickou variabilitu mezi nimi a různorodost ekosystémů, ve kterých žijí. Je zásadní pro správnou funkci ekosystémů. Funkční ekosystémy jsou zásadní pro přežití všeho živého, včetně člověka. Mají zásadní vliv například na čistotu vody nebo regulaci klimatu.
  
V rámci neustálých modernizací a vývoje lidského bytí postupně o biodiverzitu přicházíme. Mezi příčiny ztráty biodiverzity patří ničení přirozených stanovišť, rozmnožení invazivních živočišných druhů, klimatické změny a v neposlední řadě samozřejmě činnost člověka. Všechno navíc souvisí se vším. Lidské konání má na ztrátu biodiverzity obrovský vliv - od znečišťování prostředí, nadměrného využívání přírodních zdrojů až po úplné změny rázu krajiny například výstavbou. V této souvislosti se nabízí otázka: Co můžeme dělat, abychom biodiverzitu ochránili a její ztrátu zastavili?
 
 
6_3
 

Malé kroky vedou k velkým změnám

Každý z nás může přispět k ochraně biodiverzity, a to i prostřednictvím zdánlivě malých kroků. Přestože se může zdát, že jednotlivec má na globální problémy jen malý vliv, opak je pravdou. Každý malých krok pomáhá tvořit vlnu změn, která má reálný dopad na ochranu biodiverzity. Každý z nás je součástí přírodního systému a má moc přispět k jeho ochraně a obnově. Čím více z nás se bude snažit pečovat o přírodu a její správnou funkci, tím větší budeme mít sílu. Pár malých změn jako vzít si na nákup vlastní tašku nebo s sebou nosit znovu použitelný kelímek na kávu nic nestojí, ale proti znečištění planety tím uděláte mnoho. Nezapomeňte, že ochrana biodiverzity není jen o ochraně přírody, ale i o zachování zdravého a udržitelného prostředí pro budoucí generace.

 

Zde je několik tipů, co můžete pro udržení biodiverzity dělat i vy

Podpora udržitelného zemědělství

Kupujte potraviny od lokálních farmářů, kteří praktikují udržitelné zemědělské metody. Zapojte do komunitních zahradních projektů, kde si vypěstujete vlastní zeleninu a třeba potkáte i nové přátele. Tím podporujete zemědělství, které je šetrné k přírodě a zároveň pomáhá zachovávat biodiverzitu. Podpora udržitelného zemědělství nemusí být jen o jídle. Můžete nosit oblečení ze lnu vypěstovaného v Evropě nebo z lokální ovčí vlny. Nebo mít doma nábytek z českého dřeva.

 

Omezení používání plastů

Plasty znečišťují (nejen) oceány a zabíjejí mořské organismy. Používáním alternativ k jednorázovým plastům, jako jsou látkové tašky, skleněné nádoby nebo kovové brčka, můžete přispět k ochraně mořského života. Existují i bezobalové obchody, kde můžete nakoupit potraviny pouze do vlastních nádob a bez jakéhokoliv zbytečného odpadu.

 

Výsadba stromů a rostlin

Stromy a rostliny jsou základem mnoha ekosystémů. Výsadbou stromů nejen přispíváte k absorpci CO2, ale také poskytujete útočiště a zdroje potravy pro mnoho druhů živočichů. U nás v Treesome pravidelně sázíme stromy v našem lese u Kolína. Můžete se na tom podílet s námi a přispět na výsadbu dalšího stromku. My i příroda vám budeme vděční. ❤️

 

Ochrana přirozených stanovišť 

Podporujte organizace a projekty zaměřené na ochranu přírodních stanovišť a na obnovu poškozených ekosystémů. Toto může zahrnovat ochranu lesů, mokřadů, korálových útesů a dalších klíčových ekosystémů. Chovejte se k přírodě s úctou, respektem a važte si jí.

 

Vzdělávání a šíření osvěty

Informujte se o problémech týkajících se biodiverzity a šiřte osvětu ve svém okolí. Vzděláváním ostatních o důležitosti biodiverzity a o tom, jak ji můžeme chránit, se rozšiřuje kolektivní povědomí. Neignorujte problémy týkající se přírody a ekologie. Klidně se o nich bavte třeba s kamarády u piva a ukazujte svému okolí, že je to pro vás důležité téma.

 

 

3_4

Co děláme pro přírodu my v Treesome

Pracujeme s lokálními materiály. Dřevo na náš nábytek pochází z našeho lesa nebo z jiných spřátelených českých lesů. O náš les také společně a s láskou pečujeme a pravidelně do něj jezdíme sázet nové stromky. Sázíme také stromořadí mezi poli v jeho okolí, která hrají důležitou roli jako útočiště pro živočichy a pomáhají zadržovat vodu. Budeme rádi, když budete sázet s námi!

 

Za tým Treesome, zdraví Klára

Treesome vysazuje stromky

Treesome vysádza stromčeky

Chci zasadit strom
Při další brigádě pro něj najdeme místečko u Kolína.
Chcem zasadiť strom
Pri ďaľšej brigáde pre neho nájdeme miestečko pri Kolíne.
V rámci eshopu jezdíme pravidelně brigádničit do přírody. A vymysleli jsme, že byste nám mohli pomoct příspěvkem 59 Kč na nové sazeničky. O tom, co se s vaším příspěvkem bude dít, vás budeme informovat emailem. V rámci eshopu jazdíme pravidelne brigádničiť do prírody. A vymysleli sme, že by ste nám mohli pomôcť príspevkom €2,51 na nové sadeničky. O tom, čo sa s vašim príspevkom bude diať, vás budeme informovať emailom.